lørdag 26. januar 2008

En kort analyse av ”Veiviseren” - media-lekse

Følger den Hollywood-modellen?
Av det vi har sett så virker det som om den følger Hollywood-modellen rimelig mye. Den bygger opp til en spesiell ting/scene (kamp), men det er flere action scener med kamp forskjellige steder i filmen som gjør at den ikke helt følger Hollywood-modellen. Noe annet som gjør at den ikke følger Hollywood-modellen helt er at Tsjudene dør før de kommer fram til samene ved kysten. Man forventer jo at det skal bli en kamp eller lignende, men Tsjudene faller ned og blir tatt av snøskredet og dør før det skjer. Slutten er en typisk slutt hvor alt ender godt da, så der følger den Hollywood-modellen igjen.

Hva skiller den fra en typisk Hollywood-film?
Det er ikke så mange spesialeffekter med i den, de snakker samisk, som oftest snakker de engelsk eller et språk ”flertallet” kan forstå. Alt er mer likt sånn som er egentlig er i den virkelige verden og ikke gjort ”større” eller lignende. Det gjør at filmen blir mer realistisk enn de fleste Hollywood-filmene. Det er ikke så veldig mange skuespillere, statister, stuntmenn som er med i forhold til Hollywood-filmer.

Hva gjorde inntrykk på deg i filmen?
Det som gjorde inntrykk på meg i filmen er at den er lagd i 1987, men virker nesten som om den er en film som er lagd for noen år siden. Noe annet som gjorde litt inntrykk var på begynnelsen, når familien til ”Aigin” blir tatt av ”tsjudene” og han må se på at de putter søsteren i vannet gjennom et hull i isen.
En ting annen ting som gjorde inntrykk på meg var hvordan filmen får fram hvordan samene er og hva de tror på osv. Spesielt det med ”Raste”, han som drepte bjørnen, var ”legen” og ”den vise mannen”. På slutten ofrer Aigin seg for at de andre ikke skal bli tatt av Tsjudene, dette gjør også inntrykk på meg.

(Vet ikke helt hva jeg skal svare på de to første spørsmålene.)

Ingen kommentarer: